Domaine de Pouypardin

Stand på det indendørs marked i Condom hver søndag formiddag, samt i Larressingles butik: "Camp de siège".

Adresse: Béguin, 32100 Condom

Tlf.: +33 (0)6 7367 3122

Det er pragtfuldt at møde mennesker med en passion for det de laver! Antonin Nicollier og hans kone Danielle er et eksempel på, hvad to mennesker kan udvikle på godt og vel 10 år! 

 

Antonin Nicollier var advokat i Génève. Han delte en drøm med sin kone om at få en vingård i Sydfrankrig. Så sprang de ud i det og købte et middelalder-château kaldet Pouypardin (udtales Pujpardæng) med 6,5 hektar stenet jord på siden af den smukke Osse-dal ikke langt fra os, på den anden side af Condom ad vejen til Mezin, tæt ved landsbyen Grazimis. 

Le chai ved Château de Pouypardin
Le chai ved Château de Pouypardin

I gamle dage tilhørte châteauet herremændene til Pouypardin. Således også Géraud du Pouy, som tjente den franske konge i krig i 1300-årene. 

 

I dadg er stedets virksomhed ikke så krigerisk, men fokuserer på fremstilling af vin, i form af Domaine de Pouypardin, og den gamle gård og lade, som hører til châteauet, huser nu lokaler (Le chai) til produktion og modning af herlige, rene og fuldmodne rød- og hvidvine. 

 

Domainet råder over 6,5 hektar med en exceptionel jordbund, som er varm, stenet og intens med en let hældning mod sydvest. 

Guidet tur med Antonin og gæster fra St Jouannet
Foto: ALSH

Antonin og hans kone står selv for hele vinproduktionen og de viser gerne rundt i deres chai, som det hedder på fransk, og fortæller om hvordan de opnår så fremragende resultater med deres vine. 

 

Her er kort fortalt hemmeligheden bag deres succés: 

Ugni blanc druer: Foto: Antonin Nicollier
Ugni blanc druer: Foto: Antonin Nicollier

"Ingen fremragende vin uden fremragende druer!" 

 

Fordi der ikke er noget, der hedder en fremragende vin uden at der er fremragende druer, gør Nicolliers deres bedste for at opnå en drue af en ulastelig kvalitet. Vinstokkene og druerne bliver dyrket i små parceller og de giver druerne lov til at opnå den ideelle modningsgrad. Druerne plukkes derfor flere uger efter at den øvrige vinhøst på egnen finder sted. 

 

Høsten, som er meget omhyggelig og traditionel, foregår udelukkende ved håndplukning: klaserne og druerne bliver omhyggeligt renset på selve plukkestedet og de hele og uskadte druer bliver derefter lagt forsigtigt ned og transporteret i lave, ventilerede plastkasser som kan stables, og de ankommer således til produktionsstedet under helt optimale betingelser. 

 

Klaserne bliver dernæst ribbet for druerne, derefter let perset og så falder de ned i ståltanken, uden pumpning, kun ved hjælp af tyngdekraften. 

Men en fremragende drue er kun starten. Alle etapperne i vinfremstillingen foregår i mindre enheder og i termo-styrede ståltanke, som døgnet rundt overvåges elektronisk. 

 

Den præcise styring af gæringsprocessen, den blide måde hvorpå presningen af druemassen foretages, bevaringen af farverne, smagen og duften, afrundingen af strukturen og de silkeagtige garvesyrer - det hele bidrager til at der fremstilles en vin af fornem herkomst. 

 

Respekten for den nødvendige tid til de forskellige processer er den røde tråd i fremstillingen af vinene på Pouypardin. 

 

Når vinen er færdiggæret, bliver den modnet enten i ståltanke fra 6 til 9 måneder eller i egetræsfade fra 12 til 18 måneder, og derefter tappet på flasker af dem selv med stor renlighed og omhu. Der bruges kun ægte korkpropper af den bedste slags - naturligvis ...! 

 

Vinen er så ren og økologisk som det er muligt. Der bruges kun en lille smule svovl i bekæmpelsen af svampeangreb, ellers ikke noget. Der er ingen tilsætning af smagsstoffer til vinene og ingen "kosmetiske indgreb" overhovedet. 

 

Det er et ekstra raffinement, at Antonin Nicollier selv har designet sine vinmærkater som knytter forbindelsen til den middelalderlige fortid. 

Solnedgang - Foto: Christian Dimanche
Solnedgang - Foto: Christian Dimanche

Kontakt:

 

Hans Christian Steen Hansen

Château St Jouannet

B.P. 60090

32100 St Orens-Pouy Petit 

Frankrig

Tel.DK:  +45 53688933

Vi er på facebook som

Château St Jouannet