Romertiden

Romerne anlagde byer og mindre garnisoner og et vejnet til at forbinde dem. "Højderygsvejen" lige nord for Saint Jouannet er et eksempel på sådan en vej. Romernes historie i Gallien begynder for ca. 2.000 år siden:

 

I år 56 f.Kr. angreb Crassus, som blev sendt til regionen Midi Pyrenees af kejser Cæsar, et folkeslag (Sotiater), der boede i Sos-området, nordvest for det nuværende departement Gers. Efter en hård kamp blev de tvunget til at kapitulere. Efter dette nederlag valgte næsten alle andre folkeslag i regionen Aquitanien, inklusive Midi-Pyrenees og Gers nogle hærførere, som havde deltaget i spanske felttog mod den romerske hærfører Pompeius, og som kendte den romerske taktik. De blev imidlertid trods ihærdig modstand fuldstændigt besejret af den romerske hær.

 

Deres lydighed var ikke desto mindre usikker og først efter at være blevet besejret igen af konsul Messala Corvinus i år 29 f. kr. blev de endeligt indlemmet i romerriget. Det følgende år forhandlede Augustus i Narbonne med en generalforsamling af repræsentanter for de galliske byer. Efter denne forsamling udarbejdede han i år 27 f. kr. Galliens territoriale opdeling i administrative områder. Auch, Eauze (Elusa) og Lectoure (Lactoras) blev hovedbyer for den romerske administration i de 3 distrikter i nærheden af Saint Jouannet.

 

Aquitanien blomstrede under det romerske styre og rige patriciere kom for at etablere deres villaer. Veje blev anlagt og kantet med milepæle og små tårne, som skulle have indeholdt statuer af Mercurius, beskytter af handel og rejsende.

Vidnesbyrd om romertiden

Gers er det departement i Frankrig, hvor man i dag finder det største antal af disse tårne langs de veje, romerne anlagde, de såkaldte "piles gallo-romaines". De findes i dag i nærhed)en af Brouilli, Saint-Lary, Ordan-Larroque (to i denne kommune), Biran, Roquebrune, Lsle-de-Noé (ødelagt), Mirande og Lamazere.

Men byerne selv har ikke bevaret noget af deres pragt fra kejsernes tid. De ændrede endda siden deres beliggenhed:

Eauze, der lå ved Gelise's venstre bred, flyttede en kilometer væk op på en høj.

 

Auch og Lectoure, som blev anlagt på floden Gers' højre bred, flyttede op på de nærliggende bakketoppe for at kunne forsvare sig i tidsalderen med de store invasioner af Gother og Vandaler, som bosatte sig i området i det 3. århundrede e. kr. Sidstnævnte blev siden besejrede af Frankerne i det 8. århundrede.

 

Lectoure: museum under borgmesterkontoret (Mairie). I den nederste del af museet findes den autentiske romerske gravbrønd,  som urner blev nedsat i.

 

Eauze: Le Tresor, skatten af over 28.000 mønter. Flotte museer. Udgravet romersk villa i det nærliggende Seviac.

 

Auch: romersk villa på 10m x 28m opdaget ved udgravninger i byen i 2017.

 

Solnedgang - Foto: Christian Dimanche
Solnedgang - Foto: Christian Dimanche

Kontakt:

 

Hans Christian Steen Hansen

Château St Jouannet

B.P. 60090

32100 St Orens-Pouy Petit 

Frankrig

Tel.DK:  +45 53688933

Vi er på facebook som

Château St Jouannet